Special Needs Diving (SND)

Med initiativ fra en gruppe dedikerede frivillige har Dansk Sportsdykker Forbund i midten af 2024 oprettet et SND Udvalg. Formålet med dette udvalg er at fremme dykning for personer med handicap. Initiativtagerne, Søren Kahns og Kenneth Hartmeyer, er aktive dykkere med fysiske handicap. De oplever mange barrierer, berøringsangst og uvidenhed omkring dykning. Vores mål er at nedbryde disse barrierer og skabe et fællesskab, der øger livsglæden for Special Needs Dykkere.

Special Needs

I en dykkerkontekst refererer “Special Needs” til personer, der har behov for ekstra hjælp i forbindelse dykning. Special Needs kan altså være udfordret både psykisk og/eller fysisk. CMAS (Det internationale dykkerforbund) har udviklet en SND-uddannelse, hvor dykkere og instruktører samarbejder for at sikre, at hver dykker får den rette hjælp og uddannelse. Hjælpemidler og støtte kan variere, og det er essentielt at finde den løsning, der passer bedst til den enkelte dykker.

I CMAS Uddannelsen kategoriseres SND dykkere efter 3 niveauer.

Lægeerklæringer

En af de største barrierer for personer med handicap er at erhverve sig en lægeerklæring. Vores erfaring er at lægerne ofte er usikre på, hvad dykning har af betydning for deres helbred. Dette er en strukturel udfordring, som vi med projektet vil arbejde på at gøre smidigere.  Vi er allerede nu i dialog med dykkerlæger i Danmark i forsøget på at gøre en forskel.
Vi er opsatte på, at gøre det nemmere at få en lægeerklæring uden at gå på kompromis med sikkerheden.

Aktivitetsplan for udvalget

For nuværende er det SND udvalgets plan at iværksætte nedenstående aktiviteter.

  • Uddannelse af 12 SND Instruktører 

Ved at uddanne SND Instruktører ønsker vi at opbygge en stærk base af kvalificerede instruktører, der kan undervise og støtte dykkere med handicap. Disse instruktører vil være udstyret med den nødvendige viden og de færdigheder, der kræves for at tilpasse dykkeruddannelsen til forskellige behov.

  • Uddannelse af 60 SND Dykkere 

Målet er at uddanne dykkere med særlige behov for at give dem mulighed for at deltage i dykning på lige fod med andre dykkere. Denne uddannelse vil ikke kun give dem de nødvendige dykkerfærdigheder, men også styrke deres selvtillid og øge deres livskvalitet.

  •  Introduktion af 150 personer med et handicap til dykning (10 introduktionsdage)

Vi planlægger at afholde introduktionsdage for at give personer med handicap en mulighed for at opleve dykning. Disse introduktionsdage vil være designet til at bryde barrierer og give en sikker og støttende introduktion til sporten. På alle introdage vil der være mulighed for at prøve at dykke i pool og tale med erfarne SND-dykkere.

  • Systematisering og strukturering af SND Dykning

For at sikre ensartet kvalitet og sikkerhed vil vi arbejde på at systematisere og strukturere SND Dykning. Dette indebærer udvikling og implementering af standarder, sikkerhedsprotokoller og procedurer, samt en guide for best-practice.

  • Udarbejdelse af guidelines og anbefalinger til klubber i Dansk Sportsdykker Forbund

Vi vil udarbejde guidelines og anbefalinger, som vil hjælpe klubberne i Dansk Sportsdykker Forbund med at inkludere og støtte dykkere med særlige behov. Disse retningslinjer vil sikre, at alle klubber har de nødvendige værktøjer til at tilbyde en inkluderende og sikker dykkeroplevelse.

  • Indgåelse af partnerskaber med organisationer som f.eks. Parasport Danmark og Dansk Handicap Forbund og andre relevante

Ved at indgå partnerskaber med etablerede organisationer som Parasport Danmark og Dansk Handicap Forbund, vil vi styrke vores netværk og få adgang til yderligere ressourcer og ekspertise. Disse vil hjælpe med at udbrede kendskabet til vores initiativer og sikre bredere støtte og deltagelse.

  • Udbredelse af kendskabet til dykning og dykkersporten

Vi vil iværksætte markedsføringskampagner og informationsinitiativer for at øge offentlighedens bevidsthed om dykning for personer med handicap. Ved at fremhæve succeshistorier og skabe positive narrativer omkring SND, håber vi at inspirere flere til at prøve sporten og støtte vores mission.

Målsætninger for udvalget

  • Inklusion: At skabe en inkluderende dykkerkultur, hvor personer med handicap kan deltage på lige fod med andre.
  • Uddannelse: At sikre kvalificeret uddannelse af SND Instruktører og dykkere, der opfylder høje standarder for sikkerhed og kvalitet.
  • Fællesskab: At etablere et stærkt og støttende fællesskab for dykkere med særlige behov.
  • Bevidstgørelse: At øge offentlighedens bevidsthed om mulighederne for dykning for personer med handicap gennem effektiv kommunikation og partnerskaber.

 

Spørgsmål?

Er man nysgerrig eller har spørgsmål til SN Dykning eller spørgsmål/forslag til udvalgets arbejde, så tøv ikke med at kontakte Søren Kahns på snd.udvalg@sportsdykning.dk