Stenrevskursus på Gl. Ålbo Camping i efteråret

Kurset er åbent for alle dykkere – flaskedykkere, uv-jægere, fridykkere samt juniorer eller andre, der har interesse i stenrev og deres økosystemer.

Hvem kan deltage?

Kurset er åbent for alle med interesse i stenrev og havets liv – uanset om du er flaskedykker, UV-jæger, fridykker, junior eller bare nysgerrig. Alle certifikater er velkomne (CMAS, PADI, SSI m.fl.).

Dagsprogram

Lørdag 13. september
09:00–12:00 – Dyk på stenrev med mulighed for fotografering
14:00–16:00 – Teori og laboratoriearbejde

Søndag 14. september
09:00–12:00 – Dyk på stenrev
14:00–16:00 – Opsamling og diskussion

 

Praktiske Øvelser

Formiddag (lørdag & søndag):
• Lav transekter over dybdegradienter
• Fotodokumentation af stenrevets ændringer

Eftermiddag:
• Indsamling af fund
• Artsbestemmelse og læring om marine organismer

Teoretiske Emner

  • Stenrevenes historie og økologi
    • Trusler og biodiversitet
    • Fisk, makroalger og marine organismer
    • Genopretning med kunstige rev som StoneReefs og BioHuts

 

Kursus for Dykkerklubber – Bevar Havmiljøet gennem Stenrev

Formål med kurset:

Dette kursus er skræddersyet til dykkere og dykkerklubber, der ønsker at kombinere deres passion for dykning med konkrete handlinger for havmiljøet. Målet er at give deltagerne en stærk både praktisk og teoretisk forståelse af stenrev og deres centrale rolle i havets økosystem. Gennem dykkere, feltarbejde, oplæg og fælles refleksioner vil deltagerne få indblik i, hvordan de kan bidrage til at beskytte og genoprette stenrev i deres lokalområder.

Hvad vil deltagerne lære?

Kurset giver en dybdegående forståelse af stenrevets funktion og truslerne mod disse vitale økosystemer:

  1. Stenrevets betydning – hvordan stenrev fungerer som levesteder for et væld af marine arter, herunder fisk, krebsdyr, alger og mange andre (SEGES, 2022).
  2. Trusler mod stenrev – hvorfor mange stenrev er truet af faktorer som bundtrawl, klimaændringer og fjernelse af havbundsstrukturer (DCE, 2023, HELCOM, 2018).
  3. Dykningens rolle i naturbeskyttelse – hvordan dykkere kan dokumentere, indsamle data og formidle vigtige observationer, som bidrager til beskyttelsen og genopretningen af stenrev både lokalt og nationalt (WWF, 2023, Miljøstyrelsen, 2020).

Fokus på naturgenopretningsprojekter:

Kurset fremhæver konkrete projekter, som deltagerne kan blive en del af:

  1. StoneReefs: Et dansk projekt, der arbejder med at genetablere stenrev og biogene rev som levesteder for fisk og bunddyr. Projektet samarbejder med kommuner og forskningsmiljøer for at genskabe sunde havbundsøkosystemer.
  2. BioHuts: Små fiskehoteller fyldt med østersskaller, der beskytter og understøtter yngel i bynære havneområder. BioHuts er blevet installeret i fx Københavns Havn i samarbejde med WWF for at styrke biodiversiteten i det bynære havmiljø.

Praktiske færdigheder og samarbejde:

Kurset sigter mod at give deltagerne praktiske værktøjer og viden til at:

  • Dokumentere forholdene på og omkring stenrev ved hjælp af kamera og feltudstyr, inspireret af citizen science-projekter som STONE.
  • Registrere observationer og indsamle data i overensstemmelse med videnskabelige metoder (DHI, 2017).
  • Forstå og formidle stenrevs betydning i en større natur- og klimasammenhæng (IPCC, 2023, Miljøstyrelsen, 2020).
  • Skabe netværk og samarbejde på tværs af interesser og fagligheder – både dykkere, forskere og naturinteresserede.

Hvem henvender kurset sig til?

Kurset er relevant for både erfarne dykkere og nyere medlemmer af dykkerklubber, der ønsker at bruge deres dykkertid til at gøre en positiv forskel for havets biodiversitet. Det faglige indhold er baseret på aktuel forskning og viden og præsenteres på en engagerende og praksisnær måde.

Hvorfor deltage?

Dette kursus giver ikke kun mulighed for spændende undervandsoplevelser, men også for at blive en del af et fællesskab, der aktivt arbejder for havets sundhed. Med stenrevene som læringsrum får deltagerne både indsigt og konkrete værktøjer til at være med til at skabe et sundere havmiljø – og dermed en sundere fremtid for de marine arter, der er afhængige af stenrevene.

Med havet som klasseværelse og stenrevene som læringsrum, giver kurset deltagerne både ny viden og inspiration til, hvordan dykkerfællesskabet kan spille en central rolle i at beskytte havets biodiversitet.

Kilder:

Tilmelding & spørgsmål:
Martin Wiggo Pedersen
26 25 86 27
martinwiggopedersen@hotmail.com